среда, 5. јун 2024.

HIPPOCRATE S01

Manje poznat podatak iz mog života jeste da sam dosta dugo želeo da postanem lekar kad porastem, tako da sam kao klinac obožavao da gledam bolničke serije koje su bile brojne i raznovrsne, razvijajući se generalno u dva smara - one iz prizemlja, dakle iz hitne službe (iz detinjstva recimo pamtim TRAUMA CENTER kao seriju koja me je fascinirala, naravno najbitnija serija tog tipa je ER) i serije sa sprata, a to su serije koje se bave životom na odeljenju i tu je takođe bilo raznih (svakako kod nas najpopularnija u vreme mog detinjstva DIE SCHWARZWALDKLINIK).

Kasnije sam zadržao izvesno interesovanje za medicinu ali sam potpuno izgubio korak sa serijama, a i one se prilično degenerisale kada je praktično jedna detektivska serija počela da dominira žanrom - mislim na HOUSE M.D.

HIPPOCRATE je moj veliki povratak gledanju bolničkih serija, i u tom smislu moram da kažem da sam pogodio jedno izvanredno izdanje. Seriju je kreirao i režirao francuski lekar i reditelj Thomas Lilti koji se u principu prevashodno bavi filmom sada (premda je volontirao za vreme Covida)i reč je o seriji koja za sada ima dve sezone po osam epizoda.

Izvedena u stilu "povišenog realizma", serija je dinamična, na finoj granici između dinamike pa i melodramatičnosti network serije i nešto pretencioznijeg realizma Peak TVa. Iz networka ima sve ono što cenimo kada se dobro izvede, i samo tada, a ovde je dobro izvedeno - junak sa tajnom, will they or won't they, borbe između dva pogleda na svet među podjednako simpatičnim junacima.

Sve što znamo kao kliše, Lilti izvodi dobro, sa izvanrednom ekipom u kojoj okuplja glumce aktivne na filmu. I njegov pristup je filmski. Na neki način, serija je spin-off iz njegovog istoimenog filma, i uspeva da postigne vrlo energičan film look i što je još važnije iskoristi činjenicu da je snimana u napuštenoj bolnici a ne na studijskom setu.

Prva sezona se dešava na "spratu" ali u vanrednim okolnostima kada lekari završe u karantinu zbog tropske zaraze i brigu o pacijentima preuzimaju stažisti. Dakle, ovde kombinuje oba stila. Iako je "gornji sprat" u pitanju, u suštini imamo energičnost serije iz "prizemlja".

HIPPOCRATE je u prvoj sezoni izuzetna serija, faktički razumljiva svakom i svakako vredna gledanja. Za ljubitelje bolničkih serija, ona je nešto zaista obavezno.

Inače, u Francuskoj postoji ceo institut koji se bavi izučavanjem prikaza bolesti u umetnosti, pa je dostojno da takav teorijski temelj ima ovakav rezultat u praksi.

Нема коментара:

Постави коментар

SNOWPIERCER S04

Četvrta sezona SNOWPIERCERa je snimljena a onda je bila sklonjena iz programa i odlučeno je bilo da se ne emituje. Posle godinu i nešto čeka...