четвртак, 25. април 2024.

RATKO MLADIĆ - KRAJ DRAME

Slobodan Simojlović je režirao po istraživanjima Slađane Zarić televizijsku dokumentarnu seriju RATKO MLADIĆ - KRAJ DRAME koja je između 2007. i 2009. pokušala da obradi slučaj naslovne ličnosti. Podsetiću, Mladić je uhapšen i izručen 2011. godine.

Zanimljivo je da Simojlovića znamo po njegovim dokumentarnim serijama i filmovima o rokenrolu koji su - malo je reći - izuzetni ali da je zapravo podjednako bitna tema u njegovom opusu rat na prostoru SFRJ.

Dvodelna serija o Mladiću je prilično interesantna. Naime, prisutni su sagovornici sa svih strana, koriste si i autobiografski spisi Michaela Rosea i Wesleya Clarka i može se konstatovati da je skup sagovornika sasvim relevantan i uravnotežen.

Oni na neki način nude jasan portret Mladića kao osobe, od jednog oficira JNA koji ne pokazuje da će imati perspektivu uspona na komandnoj lestvici preko velikog narodnog vojskovođe do psihički napuklog oca koji je izgubio ćerku i postao iracionalan na terenu, i na kraju ostao odgovoran za srebrenički masakr.

Materijal prati njegov ceo ratni put i donosi dosta raznih kritičkih osvrta na njegov život i rad. Ima tu razbijanja nekih mitova o njemu sa strane neprijatelja, a ima s iste strane i nove afirmacije istih tih skoro pa folklornih priča. Konačno, Srebrenica je prodiskutovana iz dosta uglova, sa raznim stepenima optuživanja Mladića i raznim vrstama odgovornosti koje mu sagovornici prebacuju.

Otud ovaj RTSov projekat nije nešto što nudi jasnu crno-belu sliku Mladićevog života i rada, ali je daleko od neke naivne apologije ili negacije zločina u Srebrenici. Naravno, filmu nedostaje cela nova dimenzija priče koja se desila posle izručenja Hagu, ovo je priča svog vremena, ali mislim da ko je nije gledao onda, ima šta u njoj da vidi sada čak iako sebe smatra ljubiteljem i poznavaocem teme.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...