среда, 24. април 2024.

HELGOLAND 513

HELGOLAND 513 je serija koja stoji kao debi značajnog nemačkog reditelja i holivudskog profesionalca Roberta Schwentkea na televiziji, i to evropskoj. Sky je producirao ovu nemačku seriju u kojoj je Schwentke režirao sve epizode i bio je uključen i u pisanje. Nažalost, ako imamo u vidu da se od ovog reditelja u najboljim izdanjima dobija inteligentni high concept, a da kad je u Evropi ume da snimi i vrhunski art house, onda ovde imamo razočaranje.
High concept je tu ali je vrlo skroman. Serija govori o pandemiji apokaliptičnih razmera koja je dovela do toga da ljudi ili žive u kontinentalnim gradovima razorenim bolešću i kolapsom civilizacijom, ali postoji i jedno ostrvo koje se brani od onih koji bi se doselili i može imati samo 513 stanovnika.
Serija počinje jednom dozom loganrunovštine ali onda kreće da se bavi raznim temama i ova ostaje duboko u pozadini, pa na kraju imamo sedam epizoda o svemu i svačemu ili ni o čemu konkretno i nažalost ni o čemu zanimljivom.
Serija se svakako može sagledati kao krupan promašaj ako imamo u vidu najviše domete nemačke televizije a i reputaciju autora. Opet, ko je spreman da se upusti u evropske serije može proći i gore. Međutim, svakako evropske serije koje su bitne - a ovo je pretendovala da bude bitna - obično su mnogo bolje.

Нема коментара:

Постави коментар

THE SYMPATHIZER

Chan Wook Park i Don McKellar su za televiziju kreirali ekranizaciju romana Viet Thanh Nguyena THE SYMPATHIZER. Iskreno, teško je objasniti ...