недеља, 17. септембар 2023.

BRAINDEAD

Robert i Michelle King koji kreiraju serije smeštene u vašingtonske institucije i kuloare moći, kreirali su satiričnu SF komediju BRAINDEAD koja uspeva da profunkcioniše na čisto žanrovskom nivou i sve svoje parodične i angažovane elemente stavi baš tamo gde treba da budu.

Mary Elizabeth Winstead igra rediteljku dokumentarnih filmova koju otac, stara penzionisana siva eminencija Demokratske partije uceni da krene da radi u kabinetu njenog brata aktuelnog demokratskog senatora, sklonog progresivnoj politici ali i kenedijevskom razvratu, uprkos tome što čeka dete. Uporedo s tim dešavanjima, u Rusiju pada meteor i uskoro počinje da se širi vanzemaljska infekcija insekata koji ljudima ulaze kroz uši, jedu im deo mozga i preuzimaju kontrolu nad njima, sve sa namerom da pokore Zemlju.

Jasno je da će naša junakinja uskoro da se nađe u vrtlogu ove zavere i da se bori protiv vanzemaljskog pokušaja dok oni uspešno obuzimaju najmoćnije američke političare s obe strane partijske podele.

Serija je izašla 2016. pred izbore na kojima je pobedio Trump. Čak joj je termin bio pomeran jer je u njega doseljavana serija izbornih debata. Međutim, u njoj ne samo da je jasno su Hillary i Trump glavni kandidati već je jako dobro dijagnostifikovan ekstremizam koji raste sa obe strane. Na neki način, serija kao da je juče snimljena, a zapravo izašla je pre nego što će Trump preuzeti zemlju i uvesti je u sadašnju fazu podela i ekstremizma obeju strana.

Očigledno smo mi u međuvremenu zaboravili da je seme razdora i novog načina komunikacije u američkom društvu počelo da daje plodove i pre Trumpa i sve ovo olako poistovećujemo sa njim.

Serija je išla na networku iako je reč o nečemu što je mnogo pre za nekog premium cablera. Samim tim ne čudi da je ukinuta posle prve sezone čim se našla na milost i nemilost ovih glavoseča.

To je šteta, serija donosi sjajnu podelu, veoma je duhovita, napeta je onoliko koliko treba i uopšte žanrovski miks se izvanredno sproveden i na nivou scenarija i kroz režiju.

Serija je imala plan da se seli iz miljea u milje po sezonama. Ne znam da li bi očuvala ovaj domet u više sezona ali ovo što imamo jeste briljantno. I to je, na kraju krajeva, dovoljno i jedino važno.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...