недеља, 16. април 2023.

MR CORMAN

Malo je reći da sam izuzetno uživao u seriji MR CORMAN koju je kao svoj autorski projekat napisao i najvećim delom režirao Joseph Gordon-Levitt. 

Uprkos tome što je ovo serija u kojoj on igra glavnu ulogu, potpisuje režiju na osam od deset epizoda, kreira ali i lično piše neke scenarije, daleko je sve to od nekog ličnog i sujetnog iživljanja. Reč je o autorskom projektu u najkonstruktivnijem pogledu u kom Joseph Gordon-Levitt na umetnički itekako relevantan način kanališe razne frustracije i upitanosti rane srednje dobi, pakujući ih u veoma dinamičan i ekspresivan izraz koji je izučio radeći sa velikim rediteljima našeg vremena, od Roberta Zemeckisa i Olivera Stonea do starijih do Riana Johnsona i Marca Webba od mlađih.

Naravno, nisu svi ovi reditelji podjednako značajni u ovoj celini, ali se oseća kako je od svakog od njih Joseph Gordon-Levitt naučio štošta i preneo u seriju koja ne samo da je zanimljivo napisana i, očekivano, vrhunski glumljena već je i na svakom nivou sjajno režirana, od vizuelnog izraza da vođenja priče i igre svih učesnika.

Epizode su polučasovne, žanr se izmiče definiciji, ima tu i humora i prave melodrame, ali ono što je najbitnije jeste da je sve kako treba, i sve je na svom mestu, nezavisno od te žanrovske fludinosti. Verujem da će čak i oni koji dođu očekujući određeni konkretan žanr - a to neće dobiti - otići zadovoljni jer će dobiti jedan autentičan i koherentan spoj, čak i kada autor insistira na eklektičnosti i od epizode do epizode menja pristupe.

Ne mogu da kažem da ovakav uspeh nisam očekivao od Josepha Gordon-Levitta, imao je uostalom i kad i od koga da nauči, ali ovakva samouverenost i to u jednoj izazovnoj formi o deset epizoda i tristotininak minuta materijala, takva sklonost da se zakorači u eksperiment i nešto neizvesno a tako sigurno pruži solidan rezultat, ne sreću se svaki dan. 

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...