среда, 29. март 2023.

SUSPICION

Seriju SUSPICION su radili veterani angloameričke televizije ali njen ukupni izgled i efekat je lako opisati kao manje uspešan ali i dalje harizmatičan izdanak neke od onih Sky kupovina autora sa BBC koji za njih snime nešto što liči ali prosto nije na nivou javnog servisa.

Apple + u tom smislu deli sudbinu drugih streamera koji su uspeli u svim produkcijama da nađu oslonac, osim u Britaniji gde i u najboljim saradnjama (tu ne računam HBO Max jer kanonski HBO od svojih početaka ima dobar kontakt sa BBC i RAI) zaostaju za najuspešnijih BBC i Channel 4 izdanjima. A to zapravo jeste sindrom Skya koji je mislio da se uspeh može kupiti dovođenjem autora da bi se onda ispostavilo da ipak nije sve u autorima već u celokupnoj infrastrukturi.

Imam averziju prema izraelskim serijama ali cenim neke njihove rimejke, i sada je Keshet ušao u jednu ozbiljnu monopolizaciju proizvodeći i original i rimejk. Na Apple + je išla recimo serija ECHO 3 u kojoj se kao kreator istakao oskarovac Mark Boal a kao reditelji on i Pablo Trapero. Reč je o izvanrednoj seriji koja nije za svaki ukus - mogao bih da zamislim recimo AMC u nekom eksperimentalnijem raspoloženju da radi tako nešto, čak ne ni HBO i to je recimo bilo vrhunsko autorstvo, namenjeno ljubiteljima i poznavaocima.

SUSPICION je sve suprotno od toga. Ona je koncipirana kao glossy konfencija, sve je odnekle uvezeno, pa tako recimo Chris Long u paketu dovodi Noaha Emmericha iz AMERICANSa, deo junaka kao da je poneo kostime iz serija UTOPIA jer im likovi malo liče na njih. Sve je polovno, ali je sve do samog razrešenja koje je ekstremno neuverljivo i tupavo - ali to i nije mnogo važno, zapravo vrlo pitko i dinamično.

Mešaju se ovde razne motivacije. Imamo osvetu, društveni angažman, imamo oblike kriminaliteta od cyber terorizma do eko terorizma i utaje poreza, imamo tehnotrilersku poteru, jurnjavu peške, jurnjavu u motornim vozilima, naprezanje porodičnog tkiva zbog bremena kriminalističke istrage. Imamo, rečju, sve.

I u tom melanžu, dobijamo jedan pristojan produkt. Seriju koja je nevažna ali pitka, sa dosta dragih lica kojih smo se pomalo uželeli, i filmskom zvezdom da malo podmaže prihvatanje nekih novih televizijskih faca.

Apple + je sebe profilisao kao dom važnih serija i SUSPICION nije prvi slučaj da im je takav domet izmakao, i da ono što imaju liči na ponudu neke druge kuće. Međutim, ovde ima previše simpatičnih elemenata da bi se oglašavalo kako je Apple + ušao u krizu.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...