среда, 13. јул 2022.

THE CLEANING LADY S01

Miranda Kwok napravila je američku preradu argentinske serije THE CLEANING LADY i sa uspehom je na Foxu emitovana prva sezona od deset epizoda.
THE CLEANING LADY u svojoj postavci sadrži mnogo toga što mi smeta u savremenim kriminalističkim sadržajima, bilo da je reč o filmovima, serijama ili knjigama, a to je preterana socijalna uslovljenost junaka.
Naprosto, kriminalistički žanr u sebi treba da nosi jednu dozu preispitivanja odnosa čoveka prema zločinu, i uprkos tome što moraju postojati neke motivacije koje će diferencirati junake u etičkom pogledu, kada su one previše naglašene, sam žanr se izvitoperuje u nešto drugo i ne bavi se osnovnim zadatkom.
THE CLEANING LADY ima glavnu junakinju koja je ilegalno u Americi, sa bolesnim sinom koji samo tu može dobiti preskupo i vrlo složeno lečenje, a sticajem okolnosti postaje čistačica za mafiju koja uklanja ponekad i tragove njihovih zlodela.
Uslovljenost glavne junakinje da se uključi u delatnosti podzemlja je izuzetno izražena, ali jedan niz vešto izvedenih elemenata uspeva da ipak uvede ovu seriju iz sfera socijalne melodrame u krimić. Za početak, kao i protagonistkinja, tako su i kriminalci sa kojima ima posla doseljenici sa snažnim vezama van Amerike. Recimo, glavni bos je Jermenin koji sina jedinca sa ponosom šalje u Arcah da brani jermensku svetu zemlju. Meksikanac je njegova desna ruka i glavni muški junak i tu onda cela emigrantska priča dobija novi sloj, ne generiše sam pritisak na junakinju već i solidarnost među likovima itd.
Isto tako, sam odnos sa detetom je izveden sa puno topline, i diskretnim insistiranjem na njegovoj bolesti tako da kod deteta koje nema veliki protagonizam, bolest svakako nije jedina osobina koja ga krasi.
Ovo je network serija, ima jak tempo, ima jasnu stilizaciju, gluma je precizna, žanrovski čista i glumačka podela je dobro postavljena i održiva na više sezona. Rediteljski koncept se sigurno i konzistentno kreće u domenu povišenog realizma, i izvlači dosta svežine iz Las Vegasa kao lokacije na kojoj se serija većinom dešava, dočim su meksički objekti takođe jako zanimljivo osmišljeni i drugačiji od onoga na šta smo navikli.
Network televizija naravno nalaže da gledaocu u svakom sekundu trajanja epizode sve ono što gleda bude jasno, i to je jedan pristup koji ne ostavlja mnogo prostora za diskretna rešenja i skrivene slojeve, ali scenariji su duhoviti a likovi dobro postavljeni, pa mogu da iznesu i situacije kad se naiđe na neke obavezne figure koje smo već dosta puta videli.
Ko voli kvalitetan network krimić, u seriji THE CLEANING LADY ima šta da vidi.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...