субота, 26. фебруар 2022.

DAMNATION

DAMNATION Tony Tosta je serija koju nisam gledao u vreme kada je izašla pre nekoliko godina a ona nije zaživela i ostala je na jednoj sezoni od deset epizoda. Šteta jer reč je o izvanrednoj seriji USA Networka koja bi se mogla smatrati nadovezaivanjem na DEADWOOD ali je opet nešto veoma drugačije. Serija se dešava u toku Velike Depresije 1931. godine u Iowi i prikazuje pastora koji sa suprugom putuje Amerikom i organizuje pobune radnika i farmera protiv banaka i svih profitera u tom zlom trenutku, ali i Pinkertonovog detektiva koji je poslat da te štrajkove uguši.

Serija je izuzetna, efektna i intrigantna, jednostavna i upečatljiva sa troje vrhunskih glumaca u centralnim ulogama, te Killian Scott i Logan Marshall-Green imaju vrhunske partnerke u Sarah Jones i Chasten Harmon. Celokupna podela je vrhunski zaokružena. I u tom pogledu nema sumnje da je serija bila dobro projektovana da traje i bude održiva na više sezona.

Otud sem jednog cliffhangera, nema većih tragova nezaokruženosti priče u prvoj sezoni. Jasno je da ekipa nije očekivala ukidanje ali srećom nije htela ni da ostavi baš sve tokove priče otvorenim.

Uprkos tome što se dešava u periodu Depresije, DAMNATION treba gledati kao vestern, barem onoliko koliko je recimo LAST MAN STANDING Waltera Hilla predtsavnik tog žanra, pa možda i malo više. Otud, ne mogu a da ovu seriju ne ubrojim u vestern serije ali i u zanimljive i ekscentrične priče o istoriji radničkog pokreta.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...