понедељак, 17. мај 2021.

DESAPARECIDOS S01

DESAPARECIDOS je španska policijska serija koju je kreirao Curro Royo ali je imala nekoliko idejnih tvoraca među kojima je i Jorge Guericaechevarria. Reč je o zanimljivoj proceduralnoj seriji sa odličnim glumcima u ulogama šest glavnih policajaca koji rade u odeljenju za Nestale.


Sam karakter slučajeva kojima se bave nudi prostor za zanimljive zaplete u kojima se javljaju različite motivacije, različiti vidovi ličnih odnosa, patologija i oblasti kriminala.


U tom pogledu, serija ima generalno konzistentan ton ali svakako ima i grim dark slučajeve i neke koji su crnohumorni ali i one koji su lakši i duhovitiji.


Na nivou cele sezone, postoje dva slučaja koji se prate od prve do trinaeste epizode, jedan je nestanak muža glavne junakinje “sa kojom jašemo” i koja dolazi u odeljenje za Nestale, a drugi je nestanak sina jedne žene koja je zbog te traume pokrenula Grupu za pomoć porodicama kojima je neki član porodice nestao.


U seriji se na nivou cele sezone provlače ta dva slučaja ali u prve dve trećine sezone svi ostali slučajevi su na case of the week nivou, dočim u trećoj celini, imamo dva kontinuirana slučaja sa multi-episode arcovima koji se ozbiljno reflektuju na junake.


Miguel Angel Vivas, jedna od najveštijih faca iz Filmaxove grupe žanrovskih operativaca režirao je pet epizoda serije i postavio je njen ton, i veština sa kojom je izvedena, i njena vizuelna artikulisanost jasno sugerišu da je pravljena “za izvoz” i gledanje ne samo na španskom govornom području i van njega.


Kod španskih serija još uvek itekako može da se utvrdi koje treba da ostanu samo na lokalnom nivou. Ova sigurno nije jedna od njih.


Нема коментара:

Постави коментар

SNOWPIERCER S04

Četvrta sezona SNOWPIERCERa je snimljena a onda je bila sklonjena iz programa i odlučeno je bilo da se ne emituje. Posle godinu i nešto čeka...