недеља, 11. април 2021.

KALKANSKI KRUGOVI S01

 KALKANSKI KRUGOVI Đorđa Milosavljevića naišli su kaoprijatno osveženje u periodu pomalo malograđanske faze forsiranja Peak TVa u periodu Telekomove jake ekspanzije. Ova serija nudi zanimljiv spoj - režira Milan Karadžić koji je sa Milosavljeićem radio na poznim sezonama BUDVE NA PJENU OD MORA, jedne od svojih retkih serija koja nije komedija, a sve je slikao Dušan Ivanović, najpoznatiji po visokoestetizovanoj fotografiji u ČARLSTONU ZA OGNJENKU.

Doduše, eminentni direktori fotografije nisu strani Milanu Karadžiću. Naime, već neko vreme pre je radio sa Milanom Tvrdišićem koji je jako dugo bio "iznad" uslova naše igrane produkcije i radio je mahom reklame. Otud ovaj spoj nije sasvim neočekivan.

U nekom referentnom okviru naše televizije, KALKANSKE KRUGOVE najpre možemo definisati kao susret MOG ROĐAKA SA SELA i DUGA MORU. Iz ROĐAKA SA SELA imamo motiv junaka koji se usled neke traume vraća na selo (u obe serije ga igra Vojin Ćetković) i na neki način uzburkava lokalnu sredinu, dok iz DUGA MORU imamo motiv izolovane zajednice pod pritiskom lokalne natprirodne tajne i lokalnog kriminalnog miljea.

Slično DUGU MORU imamo i lik retardiranog sina jednog od glavnih junaka - doduše sa drugačijim predznakom, kao i ljubavnu dinamiku među potomcima.

Međutim, za razliku od DUGA MORU i ROĐAKA SA SELA, KALKANSKI KRUGOVI imaju jači tempo, priča se izlaže brže, sa misterijom ali bez mistifikacije, i generalno čini se da je prilagođena okolnostima, glumcima, tekstu, sve je u saglasju.

U tom pogledu, KALKANSKI KRUGOVI ne pokušavaju da budu išta drugo nego "srpska serija", ne pokušavaju da se neuspešno igraju Skandinavaca ili HBOa. I to je zaista pozitivan pomak.

Međutim, problem se javlja u tome što je ova vrsta priča u međuvremenu kod nas prešla u te pretencioznije pseudo-Peak TV forme, i onda se samim tim ova serija sadržajem i formom pomalo našla na ničijoj zemlji. No, rejtinzi pokazuju da sama publika nije opterećena tim estetičkim pitanjima i da je rado pogledala ovu seriju.

KALKANSKI KRUGOVI bi sigurno nekom drugom reditelju bili prirodniji fit nego Milanu Karadžiću. Međutim, ako imamo u vidu usual suspectse koji se kod nas okupljaju na serijama, on je čak pokazao i da ima nešto više žara i interesovanja od te ekipe koja je u ovim okolnostima pojačane produkcije već prilično potrošena.

U pogledu glumačke podele, pored ROĐAKA SA SELA, preuzeta su i dobra rešenja iz serija PREŽIVETI BEOGRAD i GRUPA, i to na pravim mestima, tako da mlada podela iz ovih serija fino korespondira sa zvezdama u glavnim ulogama.

KALKANSKI KRUGOVI su u svakom pogledu nepretenciozno postavljen i pošteno urađen posao.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...