четвртак, 10. децембар 2020.

HEIMEBANE S01

HEIMEBANE je norveška serija iz pera Johana Fastinga. Reč je o uspešnom derivatu FRIDAY NIGHT LIGHTS čija je protagonistkinja Helena Mikkelsen, šefica stručnog štaba muškog prvoligaša Varg u koji dolazi posle rukovođenja uspešnim ženskim klubom.


U maloj sredini u kojoj egzistira imaginarni klub Varg, nailazi na predrasude, zato što je žena i zato što deluje kao politički korektni stunt kojim uprava želi da se na neki način plasira u javnosti. Međutim, do kraja sezone Helena uspeva da se nametne i upravi i navijačima, pa i sportskoj javnosti u Norveškoj.


Ane Dahl Torp koju znamo kao vlasnicu restorana/ kolaboracionistkinju iz serije OKKUPERT igra Helenu Mikkelsen. Ovo ipak nije wish fullfillment priča kao što je recimo bio Foglmanov PITCH za Fox jer ovde imamo ipak neku istoriju žena koje su preuzimale kontrolu na muškim fudbalskim timovima i u profesionalnoj konkurenciji.


Štaviše, ove godine je norveški klub Sotra doveo dvadesešestogodišnju ženu za trenera i štampa je poredila njenu životnu priču upravo sa Helenom Mikkelsen.


John Carew koji je odveo Valarengu daleko u evropskim kupovima i potom ostvario ozbiljnu karijeru u Ligama Petice, igra Heleninog pomoćnika, isprva neprijatelja a potom prvog saradnika, igrača-menadžera Michaela Ellingsena. Carew se sada bavi glumom i ovo mu nije prva uloga. Svakako da se odlično snašao u liku koji mu biografski gledano odgovara.


Režija je sigurna. Scene fudbala su solidne, gluma i karakterne situacije su jasno postavljene i odlično odigrane. Ovo je Peak TV ali sa kapacitetom da komunicira sa najširom publikom.


Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...