субота, 31. октобар 2020.

LES REVENANTS

Pogledao sam osmodelnu francusku seriju LES REVENANTS snimljenu po filmu iz 2004. koji u znatnoj meri nadmašuje i čiju kriptičnu premisu produbljuje ali ne razrešava. Ova serija spada među najzanimljivije stvari na koje sam naišao u 2012. godini i uspeva da me ubedi kako su Francuzi pored Skandinavaca uspeli da se nametnu kao supersila u svetu serijskog programa. Serija je u svakom detalju izuzetno precizna, visokoestetizovana i vrhunski dizajnirana u meri koja sugeriše da je Canal + evidentno imao jako visoke internacionalne ambicije sa njom. Doduše, pitanje je da li će se publika sa ovom serijom uopšte sresti ili će gledati britanski rimejk Paula Abbotta, a koliko vidim i producentska kuća Brad Pitta sprema nešto slično za američko tržište.
To je šteta jer koliko god pretenciozno zvučalo, ovaj stepen ambicije u jednoj seriji Britancii Amerikanci imaju samo u vrhunskim produkcijama pa se brinem da li će te najavljene prerade biti realizovane sa podjednkom ambicijom.
Paradoksalno. iako bi trebalo da je reč o konkretnijoj. populističkijoj formi, televizijska serija danas ostavlja mnogo više prostora za apstraktna razrešenja nego film. LES REVENANTS kao film je imao pravo da ne ponudi odgovore alimje ostavio utisak kao da nas je prevario, odnosno enigma sa kojom je zaključen nije delovala kao adekvatan odjek svega onoga čemu smo prethodno posvedočili. Kao serija, međutim, LES REVENANTS u pojedinim aspektima nudi manje odgovora, dok je u nekim konkretniji, ali ne deluje ni kao izneveravanje publike ni kao nagoveštavanje sledeće sezone.
U određenom smislu, sledeća sezona do koje verovatno mora doći, može biti svojevrsni izazov jer je jako teško sa istim likovima ponovo ispričati ovu priču jer je osnov serije u tom prvom susretu između živih i prežaljenih pokojnika. S druge strane, ni uvođenje drugih likova kojima se to dešava po prvi put nije pravo rešenje. Videćemo koju će od udica bačenih u prvoj autori pratiti u drugoj sezoni.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...