субота, 31. октобар 2020.

DEUTSCHLAND 83

DEUTSCHLAND 83 Joerga i Anne Winger je nemačka RTLova serija je doživela svoju premijeru na Sundance Channelu u Americi pre terestrijalnog puštanja u Nemačkoj s jeseni. U najgrubljim crtama, DEUTSCHLAND 83 bi se mogao definisati kao blago “ostalgična” parafraza THE AMERICANSa. Naravno, AMERICANSi su klasa za sebe, ali DEUTSCHLAND 83 ima svoj šarm iako je umnogome naivniji (čak i u odnosu na pojedine delove prve sezone AMERICANSa) i mogli bismo ga smestiti negde između THE AMERICANS i CRNO-BIJELOG SVIJETA.


DEUTSCHLAND 83 pokušava da preuzme obrasce američke televizije - žanrovsku intrigu, u ovom slučaju hladnoratovsko-špijunsku, pokuava da prelomi kroz poodične odnose, i to rade i AMERICANSi. Međutim, Wingerovi nisu toliko vešti i rutinirani kao Amerikanci u izgradnji takvih narativa, pa im i špijunski i porodični deo ostaju u domenu prijatnog ali konvencionalnog.


Špijunski deo je na sve to realizovan sa dosta naivnosti. Ova serija pokušava da prikaže epohu u kojoj je špijun još uvek morao da se preruši, da upadne negde, da nešto ukrade, prekopira, fotografiše i sl. ali to ne radi dovoljno ubedljivo, naročito ako imamo u vidu da je bitno naivnija od THE AMERICANSa koji nisu najveći primer uverljivosti.


Slično CRNO-BIJELOM SVIJETU, dosta se insistira na dobrom soundtracku sa dosta skupim odabirom pop hitova i Peterom Schillingom na špici, a čestim pojavama The Cure ili Billy Idola, kao i drugih velikih hitova epohe.


Glumci su sugestivni, sa jasnim personality kvalitetima. Režija je akademska, diskretna, solidna. Prva sezona je u priličnoj meri zaokružena. Ipak, ako bude bilo volje, lako se može napraviti nova.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...