субота, 31. октобар 2020.

DEN FJAERDE MANNEN

Pogledao sam DEN FJAERDE MANNEN, trodelnu mini-seriju baziranu na romanu Leifa G.W. Perssona u kojoj se tematizuje slučaj ubistva od pe četvrt veka, nerešen i naizgled ne preterano važan u kome se naravno desilo nešto što ima ozbiljnu posledicu po bezbednost Švedske. Ovo je jedan iz romana Perssonove serije o Hladnom ratu a glavni junaci su njegovi provereni detektivi Johansson i Jarnebring, naravno kao penzioneri odnosno veterani, dok se Backstrom pojavljuje u svojoj izvornoj formi, kao smetalo.


Serija je precizno i robusno realizovana, priča je zanimljiva, Rolf Lassgard, veteran koji je u svom opusu već odigrao Wallandera i Sebastiana Bergmana nema nikakvih problema da savlada lik Johanssona, ali čini mi se da ova serija uprkos kvalitetu nema onu internacionalnu crossover dimenziju kakvu je recimo imao BRON, pa čak i DEN FORDOMDE odnosno SEBASTIAN BERGMAN. Naprosto, nema tu svežinu prve sezone BRONa i njenu estetizaciju, niti ima tako modernu izvedbu kao DEN FORDOMDE, naročito kada ga je režirao Daniel Espinosa. Ipak, serija je daleko od lokalne, i uprkos tome što je ne mogu odmah zamisliti kao švedski televizijski eksport, ne bi mi smetalo kada bih je pogledao i na nekoj stranoj televiziji.


Za razliku od komike američkog BACKSTROMa, DEN FJAERDE MANNEN je vrlo seriozno koncipirana serija sa dosta veštom rekonstrukcijom epohe i “tvrdom” atmosferom. Svakako da ljubitelji i poznavaoci ne bi trebalo da je propuste.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...