четвртак, 18. јул 2024.

НУЛЕВОИ ПАЦИЕНТ

Andrej Gelasimov i Oleg Malovičko kreirali su seriju НУЛЕВОИ ПАЦИЕНТ po izuzetno važnom istorijskom događaju, epidemiji HIVa u dečjoj bolnici u Elisti 1988. godine. Do tog trenutka HIV je u SSSRu bio predstavljan kao nešto što tamo ne postoji, kao bolest afričkih studenata koje su zbog infekcije deportovali, nešto što se možda javi među nekim potpuno marginalnim grupama homoseksualaca i prostitutki koji zvanično ionako jedva da postoje. Međutim, u SSSRu se tvrdilo da HIVa tamo nema i da je to bolest Zapada.

Međutim, u dečjoj bolnici u Kalmikiji kreće epidemija, 270 dece je na kraju inficirano i u njoj je utvrđen nulti pacijent za taj konkretni slučaj.

Glavni protagonisti su likovi koji su postojali u stvarnosti ali su im promenjena imena. Serija se vodi danas u potpunosti odbačenom teorijom zavere da je virus tako uspeo da se proširi zahvaljujući zaraženom imunoglobulinu i oko nje gradi moralne dileme glavnog junaka. Međutim, ono što se od njega "tražilo" da označi kao razlog bolesti danas se kroz analize samog virusa ispostavilo kao tačno, svi su imali isti soj koji je nulti pacijent doneo iz Afrike.

No, ta mala istorijska nedoslednost koja je veoma bitna za zaplet ne umanjuje suštinsku snagu za serije koja dobro izgleda, uzbudljiva je, vrlo efikasno uspeva da prikaže sve slojeve na koje se reflektovao ovaj problem i konačno samu reakciju sovjetskog društva koje je kao pacijent oboleo od HIVa tada moralo da prođe kroz sve moguće faze postiđenosti, iznenađenosti i kajanja.

Istovremeno to je i uzbudljiv medicinski procedural, i slika zaostalog kalmičkog društva i moskovske birokratije koja je spremna na sve, samo da bi opstala u svojim sitnim interesima.

Što se mene tiče, НУЛЕВОИ ПАЦИЕНТ je ono što je CHERNOBYL trebao da bude.

Нема коментара:

Постави коментар

SNOWPIERCER S04

Četvrta sezona SNOWPIERCERa je snimljena a onda je bila sklonjena iz programa i odlučeno je bilo da se ne emituje. Posle godinu i nešto čeka...