субота, 31. октобар 2020.

SHAMELESS US S05

Peta sezona SHAMELESSa počinje problematično utoliko što u prvoj polovini junaci počinju da se "raslojavaju" i da porodična jedinica Gallagherovih kreće da se dramaturški raspada po šavovima. Odjednom njihovo ponašanje prestaje da ima jasnu meuzavisnot i pratimo nekoliko praktično razdvojenih sudbina kojoj nedostaje sinergija. S druge strane, sve te priče objedinjuje generalna ideja sezone a to je klasni sukob, primarno iskazan kroz suočavanje članova porodice Gallagher sa predstavnicima drugih klasa. Taj "klasni sukob" možemo posmatrati kao vrlo efektan i mudro zamišljen okvir sezone ali u prvoj polovini nedostaje kohezija i snaga ranijih sezona.


U drugoj polovini sezone, međutim, serija dolazi "na svoje". Ponovo porodica uspeva da profunkcioniše kao dramaturška celina, ponovo pokazuje svoju snagu uprkos inherentnoj diskfunkcionalnosti, ali na tom putu se pomalo gubi ta "klasna linija". Stoga, možemo reći da je peta sezona SHAMELESSa bazirana na zanimljivim idejama i da je zanimljiva za gledanje, pa da na kraju, ima i epizode na nivou ranijih, ali da se idejna intrigantnost i snažan dramski sadržaj nisu desili u istim deonicama.


Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...