уторак, 27. фебруар 2024.

HARD SUN

Nisam bio deo inicijalnog hajpa oko Neila Crossa ali sam posle gledanja izvanredne serije THE MOSQUITO COAST zapazio da on ipak ima neke osobine kojima nadilazi nekog prosečnog solidnog proizvođača britanskih televizijskih krimića, možda baš zato što je priča imali literarni osnov, nije se dešavala u Britaniji i iza svega je u određenoj meri stajao kliker Ruperta Wyatta, jednog pre svega velikog znalca.
U seriji HARD SUN, nastaloj pre toga, Cross pravi jedan inicijalno zanimljiv hibrid conspiracy serije i procedurala koji nažalost ne uspeva da isprati spektakularnost prve epizode.
Naime, u prvoj epizodi, dvoje detektiva - od starta u jednom složenom odnosu - istražuju defenestraciju londonskog hakera i ubrzo se ispostavlja da svi tragaju za USBom na kom se nalaze dokazi da će Sunce za pet godina spržiti Zemlju i da su vlasti već pripremile plan raznih represivnih mera kako bi kontrolisale ljude kako se bude približavala civilizacijska nulta tačka.
Da detektive ne bi pojeo mrak, sadržaj USBa stiže u javnost i time se zaključuje prva epizoda koja je uzbudljiva, vrhunski estetizovana , sa odličnim glumcima, kao manje ekstravagantna varijacija na seriju UTOPIA.
Od druge epizode, saznajemo da je informacija o Suncu koje će spržiti zemlju uznemirila javnost ali da su vlasti uspele da sve spinuju kao teoriju zavere. Ipak, na neke ljude je blizina smaka sveta ostavila trag i oni kreću da vrše zločine podstaknuti tim uverenjem, dok se u drugom planu razrađuje metanarativ koji se tiče samih detektiva kao season-long arc.
Nažalost, zločinci inspirisani smakom sveta naprosto nisu preterano inspirisani, i mahom kreću da rešavaju neke prozaične lične razmirice koje su po svom intenziteru i maštovitosti daleko ispod nivoa koji postavlja prva epizoda, i da tu nema dobrih glumaca i aktivne estetizacije, to bi bili neki subproceduralni zapleti. Stoga, reditelji uspevaju malo da zasene prostotu sve deo završnice serije u kojoj se vraćamo ful konspiraciji i obračunu među detektivima, ali to je prekasno i premalo. I to ne u odnosu na ono što nudi televizija, koliko u odnosu na ono što su nam Neil Cross i Brian Kirk ponudili u prvoj epizodi.
Ipak, sama ideja je zanimljiva. Detektivi koji sami dovedu do jedne opšte promene društvenih okolnosti sada rešavaju slučajeva koje je ona proizvela. Šteta što slučajevi u središnjem delu serije nisu na nivou inicijalne epizode i cele zamisli.
Nisam toliko imao problem s tim što su zamisli počinilaca bile "sitne" i "lične", koliko se zapravo nisu razlikovale od televizijskijh pa i životnih slučajeva kakve inače imamo priliku da pratimo.
HARD SUN je stoga zanimljiv ali na kraju ipak neuspeo pokušaj jednog formalnog hibrida koji ipak nije u potpunosti dezavuisao potencijal inicijalne zamisli.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...